Oriënteren en leren in Haaglanden

Hoe maak je een goede keuze in jouw loopbaan? Wat is jouw volgende stap? Door gerichte advisering op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, opleidingen, zoekmethodes, persoonlijke tips en tricks ondersteunt het Leerwerkloket jouw grip op je persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt ondersteuning bij het beantwoorden van je eigen vragen. Zo weet je wat je te doen staat.

Kies ik voor een cursus of een opleiding?

Per september 2020 heeft de overheid voor iedereen gratis bijscholing beschikbaar gesteld. Op deze pagina leggen we je uit hoe je snel een cursus vindt die bij je past. Wil je je liever helemaal laten omscholen? Dan is het volgen van een BBL-opleiding misschien wat voor jou. 

Afbeelding
bbl leerlingen met docent

Opleiding of cursus?

Ben je op zoek naar een cursus of opleiding, bedenk dan eerst:

  • Welke kennis en ervaring mis je?
  • Wil je bijscholen door het behalen van deelcertificaten of het volgen van een cursus, of moet je een complete opleiding gaan volgen?
  • Op welk niveau zoek je een cursus of opleiding?

Tip van het Leerwerkloket: Leg de eerste vraag ook voor aan je werkgever.

Je wilt een BBL-opleiding gaan volgen

Een BBL-opleiding vind je het makkelijkst via de mbo-instelling bij jou in de buurt. Om in aanmerking te komen voor een BBL-opleiding heb je een praktijkovereenkomst nodig met een erkend leerbedrijf. Wil je weten in welke erkende leerbedrijven in jouw regio op zoek zijn naar nieuwe medewerkers? Neem dan contact op met het Leerwerkloket in jouw regio. Onze adviseurs weten precies welke werknemers op zoek zijn naar gemotiveerde werknemers.

Laat je kennis vastleggen in een Ervaringscertificaat (EVC)

 

Leren doe je niet alleen door het volgen van een opleiding, maar ook in je dagelijkse werkomgeving en in je vrije tijd. (Bijvoorbeeld tijdens vrijwilligerswerk of het uitoefenen van je hobby’s). Deze kennis en kunde, kun je vastleggen in een Ervaringscertificaat (EVC).

Traject

Tijdens een traject voor de Erkenning van Verworven Competenties maak je een portfolio als bewijsstukken van je kennis en vaardigheden. Denk hierbij aan referenties, verslagen van beoordelingsgesprekken, (deel)certificaten van cursussen, enzovoort. Het portfolio wordt ten opzichte van een landelijk erkende beroepsstandaard beoordeeld door een EVC-aanbieder. Beoordeeld wordt of je vaardig genoeg bent voor het beroep.

Een andere mogelijkheid om je kennis en ervaring in kaart te brengen is het Ervaringsprofiel (EVP). Een EVP is te vergelijken met het eerste deel van een EVC-traject.

Kom je er zelf niet uit of wil je meer informatie? Neem dan contact op met het Leerwerkloket bij jou in de buurt.